Skip to content

Vergoedingen acupuncturist

Acupunctuur wordt ruim gedekt vanuit de aanvullende zorg onder het kopje alternatieve/complementaire geneeswijzen.

Vergoeding acupuncturist

Voordat je aanspraak maakt op vergoeding, en nota’s naar de zorgverzekeraar stuurt, is het belangrijk om eerst te controleren in hoeverre jouw aanvullende pakket acupunctuur dekt. Er kunnen namelijk voorwaarden en limieten rondom de vergoeding van toepassing zijn. Zo moet de acupuncturist waar je onder behandeling gaat voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Deze worden opgelegd door beroepsverengingen binnen de acupunctuur. De volgende beroepsverenigingen worden door de meeste zorgverzekeraars erkend: Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV) ZHONG, ofwel de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde (NVTCG) Nederlandse Beroepsvereniging Chinese Geneeswijzen Yi (NBCG Yi)

Let op: Hoewel de informatie op deze pagina’s met zorg is samengesteld dien je altijd  jouw zorgverzekeraar om bevestiging te vragen. 

Acupuncturisten vergoed?

Als een acupuncturist is aangesloten bij één of meerdere van dergelijke verenigingen, is de kans groot dat de zorgverzekeraar de behandelingen en consulten volledig of gedeeltelijk vergoed. De vergoeding van acupunctuur kan ook plaatsvinden onder de noemer natuurgeneeswijzen/natuurgeneeskunde. In dat geval komen therapeuten in aanmerking voor vergoeding als zij zijn aangesloten bij een beroepsvereniging voor natuurgeneeswijzen, zoals:

  • Nederlandse Werkgroep voor Praktizijns (NWP)
  • Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten (VNT)
  • Vereniging ter Bevordering van Alternatieve geneeswijzen (VBAG)

Let op !

Let erop dat niet iedere zorgverzekeraar iedere beroepsvereniging erkent. Bij zorgverzekeraars die vallen onder de VGZ-verzekeringsgroep, namelijk: VGZ zelf, Univé, National Academic, Promovendum, Besured, ZEKUR, IZZ en IZA geldt de voorwaarde dat de acupuncturist tevens arts is, dan wel is opgenomen in de zorgvinder/zorggids/zorgzoeker van de desbetreffende verzekeraar.