Skip to content

Pijnstillers

Pijnstillers bestrijden pijn. Ze zijn er in lichte en zware vorm. Er zijn grote groepen mensen die regelmatig gebruik maken van pijnstillers. Zowel acute als chronische lichamelijke aandoeningen kunnen de aanleiding zijn voor het gebruik van pijnstillers.

Hulp nodig?

Laat je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stap 1
Begin altijd met paracetamol. Dit is een lichte pijnstiller die door bijna iedereen wel eens gebruikt is. Het middel is vrij verkrijgbaar bij drogisterijen, maar het middel kent wel bijwerkingen. In grote hoeveelheden kan paracetamol slecht zijn voor de lever.

Stap 2
Dit is vaak een NSAID, die naast een pijnstillend effect ook een ontstekingsremmend effect heeft. Grote bijwerking van dit medicijn is maagklachten, daarnaast wordt het liever niet voorgeschreven bij patiënten met nierfunctiestoornissen, aangezien het slecht is voor de nieren. Meest gebruikte NSAIDs: ibuprofen, diclofenac (voltaren), naproxen en arcoxia. Ibuprofen was tot voor enkele jaren geleden een medicijn dat uitsluitend oprecept verkrijgbaar was. Nu is het ook te koop in de drogisterij en in supermarkten. Regelmatig gebruik van Ibuprofen kan maagklachten veroorzaken.

Let op: Hoewel de informatie op deze pagina’s met zorg is samengesteld dient u altijd op het advies van uw arts of behandelaar op te volgen.

Stap 3
Morfine-achtige preparaten zoals tramadol, oxycodon en oxynorm. Deze worden slechts op strikte indicatie door een arts voorgeschreven. Bijwerkingen zijn onder andere obstipatie, sufheid, verwardheid, traagheid en afhankeljkheid.