Skip to content

Middelen tegen allergie

Een geïrriteerde, verstopte neus en tranende ogen kunnen symptomen zijn van een allergie.

Een allergie wordt veroorzaakt doordat het lichaam overgevoelig reageert op een lichaamsvreemde stof. Bekend zijn stuifmeelkorrels (hooikoorts), maar ook huisstofmijt, huisdieren en voedingsmiddelen zijn een beruchte veroorzaker van allergische reacties. Deze stoffen zorgen ervoor dat er histamine vrijkomt in het lichaam. Histamine veroorzaakt de symptomen van een allergie.

Let op: Hoewel de informatie op deze pagina’s met zorg is samengesteld dient u altijd op het advies van uw arts of behandelaar op te volgen.

Er zijn verschillende middelen op de markt die gebruikt worden bij allergische reacties. Een groep is de antihistaminica, deze medicijnen kunnen gebruikt worden om de klachten van een allergische reactie te voorkomen danwel te bestrijden. Voorbeelden zijn ceterizine, desloratadine en tavegyl. Een andere groep zijn de ontstekingsremmers (corticosteroiden), deze worden alleen gegeven door de arts indien de allergische reactie van ernstige aard is, dus om de klachten te onderdrukken. In ernstige gevallen kan de Epipen® toegediend worden.