Skip to content

Miskraam

Wat als we nu wéér een miskraam krijgen? Waarom mis ik mijn kindje zo, terwijl ik het nooit (levend) heb ontmoet? Hoe kan ik dit verlies een plek geven? Waarom begrijpt niemand dat ik de draad van mijn leven niet zomaar weer op kan pakken?

Miskraam sociale gevolgen

Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis. Na de miskraam blijft het verlies nog vaak lang doorwerken en is het erg moeilijk om je leven weer op te pakken. Er is een gemis, dat niet zomaar opgevuld kan worden. Ook voel je je misschien alleen staan in je verwerkingsproces of is de confrontatie met zwangere vriendinnen of vriendinnen met kinderen gevoelsmatig erg moeilijk. Dit kan je relatie of je sociale contacten onder druk zetten en ervoor zorgen dat je in een isolement terechtkomt.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn verlies niet nòg groter wordt?

Het verdriet zelf is niet weg te nemen maar het is wel goed om het verlies langzaam een plek te kunnen geven. Gun jezelf hier de tijd voor. Praat over je verdriet en stop het niet weg. Realiseer je dat je partner misschien een andere manier heeft om met verdriet om te gaan en raak elkaar niet kwijt. Je hebt elkaar nodig. Misschien is er ook iemand in je omgeving die hetzelfde heeft meegemaakt. Lukt het niet om op een gegeven moment weer wat meer houvast te krijgen, zoek dan professionele hulp.

Psychologische hulp bij een miskraam

Wij kunnen samen met jou kijken wat jij nodig hebt om het verlies van je kind een plek te geven. Onze psychologen weten hoe ze jou hierbij goed kunnen ondersteunen. We helpen je om de stekende pijn aan te kunnen en om te gaan met je verdriet. Ook kijken we of je last hebt van negatieve gevoelens naar jezelf toe of naar anderen. In de therapie zul je merken dat je weer snel het vertrouwen krijgt dat je het aan zult kunnen en dat er naast het verdriet ook weer genoeg ruimte gaat komen voor andere dingen in je leven