Skip to content

Hulp bij een trauma

Je voelt je gespannen, het is een heftig gevoel. Je beleeft het moment, of de momenten, steeds opnieuw. Voor je gevoel is een onheilspellend moment altijd dichtbij. Je bent hier voortdurend alert op.

Wat is dat, een trauma?

Een trauma ontstaat na een heftige ervaring. Je hebt tijdens zo’n ervaring het gevoel gehad dat je in levensgevaar bent geweest. Het kan ook ontstaan na een emotionele beschadiging. Bij een trauma vermindert de lading van wat er gebeurd is niet door het verstrijken van de tijd. Er blijft een emotionele lading hangen. Je weet dat de situatie nu niet speelt maar toch reageer je gevoelsmatig alsof dit wel zo is. Een traumatische ervaring kan leiden tot PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) waarbij je situaties herbeleeft en je onder grote angst en stress leeft.

Voorbeelden van gebeurtenissen die kunnen leiden tot een trauma

Ernstig ongeluk of medische problematiek
Bedreiging of geweld
Aanranding, verkrachting of seksueel misbruik
Inbraak of brand
Gepest of gekleineerd worden
Echtscheiding
Ontslag (zeker als dat onverwacht is)
Opvoedingsschade (bijv emotioneel in de steek gelaten of slecht behandeld)

Een populaire en goed werkende therapievorm voor traumaverwerking is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR).
EMDR

Symptomen die wijzen op een trauma

Opdringende herinneringen en nachtmerries
Angst en schrikachtigheid
Gevoelens van schuld en schaamte
Gevoelens van machteloosheid en lusteloosheid, boosheid, gespannenheid en kort lontje
Slechte concentratie
Vermijdingsgedrag en sociaal terugtrekken

De gevolgen van een trauma

Bij een trauma komen regelmatig slaapproblemen voor. Dit omdat je je gespannen voelt en last kunt hebben nachtmerries. Daarnaast ben je eerder boos, dit uit zich doordat je sneller ruzie krijgt. In een verder of ernstiger stadium kan een trauma ervoor zorgen dat je situaties gaat vermijden. Met alle gevolgen voor jouw zelfvertrouwen van dien.

Wat kan ik eraan doen?

Wanneer je weet in welke situaties je gevoelens van angst en spanning opspelen, kun je een rangorde maken. Je kunt voor jezelf opschrijven, per situatie, in welke mate je jouw gevoelens ervaart. De situaties kun je vervolgens gecontroleerd opzoeken. Daarnaast kan het ook helpen om te praten over je trauma.
In veel gevallen is het helaas moeilijk om zelf een trauma op te lossen. Therapie kan hierbij helpen. Een psycholoog luistert, helpt je bij het omgaan met de gevoelens en bij het ontladen van de traumatische gebeurtenis. Een veel gebruikte, effectieve, combinatie therapievormen is EMDR en cognitieve gedragstherapie.
Mocht je hulp zoeken bij het verwerken van een trauma dan kunnen therapeuten van Lijf & Psyche je hierbij helpen. Klik op de onderstaande button voor de beschikbare therapeuten.