Skip to content

EMDR therapie

EMDR is een zeer efficiënte verwerkingstherapie bij traumatische of ingrijpende emotionele ervaringen. Tijdens de EMDR ga je naar de meest belastende herinnering(en). Je voelt de emotie in je lichaam.

Deze emotie wordt met behulp van de EMDR therapie aangepakt. Er is geen enkele therapievorm of methodiek die zo efficiënt werkt bij een trauma. En ook bij andere problematiek blijkt EMDR steeds weer erg goed en snel te werken.

Wanneer kan EMDR therapie succesvol worden toegepast?

PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis)
Na een enkelvoudig trauma (bijvoorbeeld een ernstig ongeluk, geweld of een overval) of na een meervoudig trauma (Bij meerdere gebeurtenissen zoals mishandelingen of misbruik).
Opvoedingsschade
Hierbij kan gedacht worden aan afwijzing, in de steek laten, agressie of kleineren door de ouders
Emotionele schade
Indien je emotionele schade hebt opgelopen kun je het gevoel krijgen onbelangrijk, waardeloos, schuldig, in gevaar of machteloos te zijn.
Ingrijpende gebeurtenis
Bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare, een scheiding, een burn-out of een andere persoonlijk ingrijpende gebeurtenis.
Angsten
Dit geldt met name voor ongrijpbare angsten

Hoe helpt EMDR therapie jou

Door de EMDR-techniek wordt het werkgeheugen (dat normaal de koppeling in stand houdt tussen gebeurtenis en emotie) in beslag genomen door een taak of prikkel waardoor natuurlijke verwerking kan plaatsvinden. De negatieve lading wordt als het ware overschreven door een neutraal gevoel. Hierdoor maakt de negatieve gedachte over de situatie (bijvoorbeeld ‘ik ben in gevaar’) langzaam plaats voor een positievere gedachte (bijvoorbeeld ‘ik ben in veilig nu’) omtrent de gebeurtenis.

EDMR therapie in de praktijk

Er wordt in kaart gebracht wat er gebeurd is en wat je nodig hebt. Hierna wordt er begonnen met de EMDR therapie. De therapie bestaat uit ongeveer drie tot vier sessies.

EMDR therapie Nijmegen

Lijf & Psyche biedt EMDR therapie Nijmegen aan op drie verschillende locaties. Klik op de button hieronder voor meer informatie over onze psychologen en therapeuten.