Skip to content

Omgaan met diabetes

Waarom laat mijn lichaam me in de steek? Kan ik nog wel alle dingen doen als ik diabetes heb? Ben ik eigenlijk nog wel gezond? Allerlei angstgedachten die door je heen kunnen gaan als je diabetes hebt.

Diabetes psycholoog

Diabetes is een lichamelijke ziekte, maar heeft vaak ook nadelige psychologische effecten. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met diabetes dubbel zoveel kans hebben om in een depressie terecht te komen. Dit is begrijpelijk, gezien de zware lasten die diabetes met zich meebrengt. Ook kun je andere psychische klachten krijgen als gevolg van je diabetes. Vooral angst en onzekerheid komen veel voor bij deze ziekte (en andere lichamelijke ziektes). Er is namelijk iets veranderd aan je gezonde lichaam en deze verandering veroorzaakt vaak angst. Maar je kunt je ook ontzettend verdrietig of juist heel erg boos voelen. Er kunnen tal van vervelende gevoelens en gedachten door je heen gaan… Waarom ik? Waarom dit? Wat moet ik hiermee? Als je hierover wilt praten dan kun je terecht bij de psycholoog die je handvaten kan bieden om beter om te gaan met je nare gevoelens.

Diabetes en voeding

Naast je gevoel een plek te geven, moet je natuurlijk ook praktische tips hebben om in het dagelijks leven om te gaan met diabetes. Er is namelijk heel wat om over te leren, zelfmanagement is daar een belangrijk onderdeel van. Is er sprake van medicijngebruik of heeft de arts geadviseerd om eerst met je voeding aan de slag te gaan? We weten allemaal dat de inname van koolhydraten een belangrijk onderdeel is van de therapie van diabetes, maar hoe werkt dat precies? En wat is belangrijk om te weten als je bijvoorbeeld gaat sporten? Wat zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel daalt? Hoe kun je het beste je warme maaltijden klaarmaken en waar moet je op letten als je een etiket leest in de supermarkt? Wat als je een keer geen zin hebt om te koken of wat als je op een feestje bent? Voor al deze vragen kun je terecht bij een diëtist. Zij zal zorgen voor adviezen op maat en voor praktische tips. Ga samen een keer naar de supermarkt en bekijk producten!

Samenwerking tussen psycholoog en diëtist

Een medische diagnose krijgen die grote invloed heeft op je leefpatroon is een ingrijpende gebeurtenis. Er moet opeens zoveel veranderen! Omdat er bij Lijf & Psyche korte lijntjes zijn tussen de hulpverleners kun je de begeleiding en steun krijgen die je nodig hebt om zowel qua voeding als mentaal de noodzakelijke stappen te zetten.