Skip to content

Hulp bij prikkelbare darm syndroom

Een opgeblazen gevoel, buikpijn, verstopping, diarree en bijkomende klachten zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Herkenbaar? Dit zijn de klachten die horen bij het prikkelbare darm syndroom.

Prikkelbare darm syndroom komt veel voor

Heb je last van het prikkelbare darmsyndroom, dan ben je niet alleen. Naar schatting heeft 15 tot 20 % van de vrouwen en 5 tot 20 % van de mannen er in meer of mindere mate last van. De diagnose wordt snel gesteld, vaak is de oorzaak voor de klachten nog niet duidelijk. Wel weten we dat de klachten worden veroorzaakt door een overgevoelige darmwand of verstoorde bewegingen van de darm. De diagnose wordt in de meeste gevallen gesteld bij jongvolwassenen, waarbij de link vaak gelegd wordt met overmatige stress, prestatie- druk, verkeerde voeding, ongezonde leefstijl en met name een combinatie van de genoemde factoren.

Wat zijn de gevolgen van een prikkelbaar darm syndroom?

De klachten die voortkomen uit het prikkelbare darm sydroom kunnen de kwaliteit van leven ernstig belemmeren. Dit komt door fysieke beperkingen maar ook door schaamte. De gevolgen van het prikkelbare darm syndroom uiten zich voornamelijk door ernstige vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn en andere onaangename sensaties in het maag- darmkanaal.
Je kunt lijden aan BED (Binge Eating Disorder, dit betekent dat je last hebt van eetbuistoornissen), boulimia of anorexia.

Mis geen kansen door het prikkelbare darm syndroom

Jouw voedingspatroon is vaak van invloed op hevigheid van het prikkelbare darm syndroom. Veel mensen met het prikkelbare darm syndroom ervaren een verband tussen hun voedingspatroon en de klachten. Door het juiste dieet te kiezen dat is afgestemd op uw situatie, de hevigheid van de klachten en het voedingspatroon kunnen de klachten worden behandeld. Wanneer met dit dieet uw klachten duidelijk verminderen, kan daarna op gestructureerde wijze verder worden gesleuteld, aan een voor u, optimaal dieet.

Prikkelbaar dam syndroom aanpakken

Het belangrijkste is dat je bewust eet, zodat je weet welke voeding wel en / of geen klachten voorzaken. Op deze manier kun je volledig van het leven genieten en je niet meer dan noodzakelijk laten beperken door de klachten van het prikkelbare darm syndroom.
Wanneer je hulp wilt hebben bij het juiste dieet helpt Lijf & Psyche je hier graag bij. Klik op de button hieronder en zie welke diëtisten van Lijf & Psyche, op welke locatie, gespecialiseerd zijn in hulp bij het prikkelbare darmsyndroom.