Skip to content

Hulp bij lactose intolerantie

Heb je vaak last van buikpijn, opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree en winderigheid en heb je het gevoel dat deze klachten toenemen bij het consumeren van met name melkproducten? Misschien ben je, zonder dat je het zelf weet, wel lactose intolerant. Lactose intolerant zijn is natuurlijk niet fijn, maar er is gelukkig wel wat aan te doen.

Wat is lactose intolerantie?

Bij lactose- intolerantie kun je lactose, een melksuiker onvoldoende verteren. Het enzym, lacatase, dat voor de vertering verantwoordelijk is, wordt bij mensen met lactose intolerantie onvoldoende aangemaakt. Hierdoor ontstaan de eerder genoemde klachten. Het is bekend dat het lichaam na de kindertijd minder lactase produceert. Veel volwassenen met een te kort aan lactase krijgen op latere leeftijd lactose intolerantie.

Wat zijn de gevolgen van een lactose intolerantie?

Wanneer je lactose intolerant bent en meer lactose in melk en melkproducten tot je neemt dan je kunt verteren, zetten bacteriën in de dikke darm dat om in melkzuur en kooldioxide. Binnen een half uur beginnen de bekende symptomen op te spelen, waaronder misselijkheid, buikkramp, een opgezette buik en diarree. Als je niet weet dat je lactose intolerant bent, probeer je misschien door het drinken van melk uw maag te kalmeren, waarmee in feite de kwaal alleen maar verergerd. Het is om die reden van belang om meer kennis te verkrijgen over het juiste voedingspatroon bij lactose intolerantie.

Als je arts lactose-intolerantie heeft vastgesteld, kan een diëtist je helpen om na te gaan hoeveel lactose je kan verdragen. Samen kan je een gezond en gevarieerd voedingspatroon samenstellen. Vermijd je melkproducten, dan is het mogelijk aangewezen om calciumsupplementen in te nemen.

Wat kun je aan een lactose intolerantie doen?

Loop niet langer rond met deze klachten en raadpleeg je dokter bij twijfel. Weet je inmiddels zeker dat u lactose intolerant bent, dan helpt het team van Lijf & Psyche je graag om van je onaangename klachten af te komen. Door stap voor stap meer inzicht te geven in wat je wel en niet kunt eten, ontwikkel je op den duur een gezond en klachtenvrij voedingspatroon ontwikkelen. Uiteindelijk voel je je weer fit en vrolijk en ga je gezond en gelukkiger door het leven.

Zo pak je een lactose intolerantie aan

Het belangrijkste is dat je bewust eet, zodat je weet welke voeding wel en / of geen klachten voorzaken. Op deze manier kun je volledig van het leven genieten en je niet meer dan noodzakelijk laten beperken door de klachten van lactose intolerantie.
Wanneer je hulp wilt hebben bij het juiste dieet helpt Lijf & Psyche je hier graag bij. Klik op de button hieronder om te zien welke diëtisten van Lijf & Psyche, op welke locatie, gespecialiseerd zijn in hulp bij lactose intolerantie.