Skip to content

Emotie eten

Ben jij een emotie-eter? Dan heb je waarschijnlijk moeite met afvallen, gezonder eten en het behouden van een gezonde leefstijl.

Eten vanuit emotie is de meest voorkomende reden waarom gezond eten en afvallen maar niet lukt. Je start met goede moed (van het ene na het andere dieet), maar uiteindelijk loopt het tot niets uit. Het kan zijn dat je wel afvalt, maar daarna komt het er net zo snel weer aan ( Het wel bekende “Jojo-effect”).

De bron van emotie eten

Eten om je beter te voelen en om nare gevoelens weg te stoppen, wordt ook wel emotie-eten genoemd. Bij emotie- eten eet je dus niet omdat je echt honger hebt, maar omdat je in de knoop zit met bepaalde emoties. Het ontstaan van emotie- eten gebeurd vaak sluipenderwijs en het is bijna altijd een onbewust proces. Men heeft dan vaak last van plotselinge eetbuien, waarbij de controle volledig is verdwenen. Vaak is de oorzaak hiervan een veel dieper liggend probleem dat in de kinderjaren al is ontstaan, maar telkens weer wordt weggestopt. Op den duur helpt alleen een dieet de emotie-eter niet, omdat de emotie honger of trek moeilijk is te weerstaan. De oplossing ligt in het onderzoeken hoe je op een andere manier jouw emoties om kunt gaan. Bewustwording is hierbij een eerste stap
Als emotionele eter eet je vaak meer wanneer je negatieve emoties ervaart. Je ‘dempt’ als het ware je gevoelens met eten. Daarom noemen we het ook wel troosteten of comfortfood.

Pak het aan bij de bron

Ben jij een emotie- eter en ben je op zoek naar een duurzame oplossing voor dit probleem? Dan ben je bij lijf en Psyche op het juiste adres. Neem contact op voor meer informatie of maak een afspraak met één van onze gespecialiseerde diëtisten op het gebied van emotie-eten.