Skip to content

Eetverslaving

Ik voel me schuldig en vies. Ik walg van mezelf. Wat zullen andere mensen van me denken? Waarom kan ik mezelf niet in de hand houden? Waarom ben ik zo slap? Herken je deze gevoelens en gedachten, lees dan verder.

Wat is er aan de hand? Heb ik een eetverslaving?

Je hebt een eetverslaving! Misschien heb je lang gedacht dat het allemaal zo erg niet was en dat je jezelf best mocht belonen. Maar nu kun je jezelf niet meer voor de gek houden. Eten houdt je constant in de greep: of je bent aan het eten of je verlangt er naar. En tussen de eetbuien door voel je je schuldig of je bent alweer aan het hamsteren.

Wat zijn de gevolgen van een eetverslaving?

Je gezondheid en je zelfbeeld lijden er flink onder. En het erge is, dat de volgende neerwaartse stap steeds kleiner wordt. Je hebt steeds minder te verliezen, zo voelt het. Je bent toch al ongezond of je ziet er toch al niet uit. Daar verandert die ene verstandige bui nauwelijks iets aan. En als je je daar dan weer slecht door voelt is het heel verleidelijk om jezelf weer even te troosten met eten. Een neerwaartse spiraal is het gevolg.
Je kunt lijden aan BED (Binge Eating Disorder, dit betekent dat je last hebt van eetbuistoornissen), boulimia of anorexia.

Hoe voorkom ik dat een eetverslaving erger wordt?

De neerwaartse spiraal moet omgebogen worden tot een opwaartse. Maar hoe doe je dat? De hele tijd denken dat je niet aan eten moet denken schiet niet op. Het is belangrijk om de focus van het eten af te halen, jezelf af te leiden. En liefst met dingen die je een goed gevoel geven zoals sporten of eindelijk iets aanpakken dat je lang hebt uitgesteld. Je pakt dan ook meteen het onderliggende schuldgevoel aan. De opwaartse spiraal is dan al ingezet. Ook is het belangrijk om andere manieren te kiezen om jezelf te troosten of belonen dan de eet-manier. Koop bijvoorbeeld die leuke trui die je hebt gezien. En liefst één maatje te klein……

Eetverslaving aanpakken

Is je probleem toch wat hardnekkig dan is het goed om professionele hulp in te roepen. Bij Lijf en Psyche kijken we naar de oorzaak van je eetverslaving en naar wat je nodig hebt. Zit je iets dwars, is het onzekerheid, een laag zelfbeeld of vind je het gewoon moeilijk om jezelf te remmen? Onze therapie is helemaal op jou afgestemd. We kijken naar je gedachten, gedrag en gevoel en versterken je op alle drie deze gebieden. We leren je omgaan met wat je dwars zit zodat de ‘noodzaak’ om jezelf vol te stoppen wegvalt. En we helpen je om bewuster te eten zodat je meer geniet en ook eerder merkt dat je verzadigd bent.