Eetstoornis
Wat is er mis met me? Kom ik hier ooit uit? Ik zie er niet uit! Ik heb een hekel aan mezelf. Waarom eet ik zo veel? Wat ik naar binnen heb gewerkt, daar moet ik weer van af!
Wat is er aan de hand? Heb ik een eetstoornis?
Je hebt een eetstoornis! Je hebt een verstoord eetgedrag en dat komt door hoe je over jezelf denkt. Je vindt het moeilijk om jezelf te accepteren, keurt jezelf constant af. Je mag van jezelf niets eten omdat je, totaal onterecht, denkt dat je dik bent (anorexia) of je eet veel te veel en moet er dan weer van af door braken of sporten (boulimia) of je hebt destructieve buien waarbij je niet kunt stoppen met eten (eetbuien-stoornis). Vaak zijn er dingen uit je verleden aan te wijzen die de oorzaak kunnen zijn. Onveiligheid, afkeuring, niet gezien of gehoord worden etc. Hier kunnen we samen met jou achter komen.
Wat zijn de gevolgen van een eetstoornis?
Je worstelt met je zelfbeeld of probeert een gevoel van controle over je leven te krijgen maar i.p.v. wat meer rust te voelen word je alleen maar onrustiger en negatiever. En je gaat je steeds schuldiger voelen. Je hebt dan de neiging om steeds meer het destructieve gedrag te vertonen. Je psychische, maar ook je lichamelijke gezondheid is in gevaar. En ook je sociale contacten kunnen flink onder druk komen te staan. Mensen snappen je niet en vinden van alles van je. Echte steun krijgen wordt steeds moeilijker.
Mensen met een eetstoornis hebben een verstoord eetgedrag. Ze eten niet als ze honger hebben, leggen zichzelf strenge dieetregels op die schadelijk zijn voor hun lichaam, of eten in een opwelling grote hoeveelheden – meestal ongezond en calorierijk – voedsel.
Hoe voorkom ik dat een eetstoornis erger wordt?
Het is moeilijk om te zien wat je jezelf aandoet want je gedrag lijkt je op korte termijn dat te geven waar je zoveel behoefte aan hebt: een goed gevoel of een gevoel van controle. Maar dat is steeds maar van korte duur. Als je eerlijk naar jezelf kijkt en je afvraagt of dit gedrag je gelukkiger maakt of dat je je steeds ellendiger voelt, kun je misschien inzien dat het zo niet verder kan. Je hebt hulp nodig om uit je gevangenis te stappen.
Eetstoornis aanpakken
We kunnen je goed helpen omdat we expert zijn op het gebied van eetstoornissen en we dus snappen wat er binnen in je gebeurt en wat het zo moeilijk voor je maakt. Door onze ervaring en opleiding hebben we snel de kern van je probleem (de achterliggende gevoelens) te pakken. Afhankelijk van wat jij in jouw situatie nodig hebt kunnen we vervolgens o.a. kiezen voor cognitieve gedragstherapie, Mindfulness, EMDR, Past Reality Integration, Running Therapy of Emotie-regulatie therapie. We leggen je graag uit wat onze aanpak voor je kan betekenen als we naar jou hebben geluisterd.