Skip to content

Depressie en eten

Twijfels, angst, onzekerheid. Waarom kan ik nergens meer van genieten? Waarom laten ze me niet gewoon met rust als ik niets wil? Gaat dit nog ooit goed komen? Als eten al teveel voor me is…..

Depressie en eten

Wat is er aan de hand ?
Een depressie kan ervoor zorgen dat je totaal geen trek meer hebt. Alles is dan teveel: het eten zelf maar ook iets verzinnen om te eten, boodschappen doen of koken. Maar het is ook mogelijk dat eten je net wel een goed gevoel geeft en depressieve gevoelens ervoor zorgen dat je veel gaat eten om de sombere gevoelens wil wegspoelen. Dat lukt dan soms wel maar het is maar heel tijdelijk. En daarna ga je je misschien schuldig, negatief en nog somberder voelen.

Wat zijn de gevolgen van een depressie

Als je te weinig eet krijg je steeds minder energie en als je teveel eet krijg je negatieve gevoelens. Je depressieve gevoelens worden alleen maar versterkt. Vaak levert het ook nog spanning op met de mensen om je heen. Die vinden dat je meer of minder moet eten, gaan aan je trekken en keuren je af. Door dit alles kom je in een negatieve spiraal.

Hoe voorkom ik dat een depressie erger wordt ?

Door op zoek te gaan naar de gevoelens die onder de depressie zitten. Dit voelt misschien eng maar in de depressie blijven zou een groter schrikbeeld moeten zijn. Sta open voor de mensen die het goed met je voor hebben. Geef aan wat je zo moeilijk vindt en begin eens met de frustratie dat je wel wil maar dat je je niet bij machte voelt om hier uit te komen. Misschien dat er dan wat begrip kan komen en er geen dingen meer gezegd worden die averechts werken. En kijk eens wat je misschien wel nog kunt opbrengen om te doen. Een stukje lopen in de natuur bijvoorbeeld. Maar waarschijnlijk is dat allemaal niet genoeg om uit je depressie te komen en is het goed om professionele hulp te zoeken.

Depressie en eetproblemen aanpakken

Bij Lijf en Psyche zijn we gespecialiseerd in psyche en voeding. We weten wat je doormaakt en hoe moeilijk dit voor je is. We gaan je depressie te lijf met therapievormen die bewezen effectief zijn, zoals cognitieve gedragstherapie en Mindfulness. Omdat we nauw samenwerken met een diëtiste kunnen we je ook op het gebied van je voeding en eetgedrag helpen. Maar onze aanpak behelst nog een belangrijke pijler: de beweging! Of je er nu geloof in hebt of niet, als je onze activerings-therapie (Running Therapy) een kans geeft zul je snel merken dat het je goed doet. Je gaat weer stoffen in je lichaam aanmaken die je een goed gevoel geven. Onze totaalaanpak zorgt voor een snel en goed resultaat. Je eetgedrag wordt weer gezond en je voelt je snel weer een stuk beter.