Skip to content

Hulp bij sociale fobie

“Wat doe ik toch moeilijk? Er is niets aan de hand maar toch stel ik het maar uit. Anderen lijken hier geen last van te hebben. Maar wat als ik weer zo onzeker ga doen? Wat zullen ze dan denken? Ze vinden me vast slap”. Herken je dit? Lees dan eens verder.

Angstig in bepaalde situaties

Een sociale fobie kenmerkt zich door onzekerheid in alledaagse situaties. Dit kan variëren van winkelen en vergaderen tot uitgaan en contact leggen op een feestje. De onzekerheid wordt veroorzaakt door het contact dat je moet aangaan met andere mensen en kan variëren van een lichte verlegenheid tot extreme angst. Soms is de angst gekoppeld aan bepaald gedrag waar je je voor schaamt zoals stotteren of blozen maar dit hoeft niet.

Oorzaak van een sociale fobie

Een sociale fobie ontstaat vaak omdat je bang bent om commentaar of kritiek te krijgen, gepest of uitgelachen te worden. De onzekerheid over jezelf kan komen door slechte ervaringen in je jeugd. Bijvoorbeeld doordat je weinig aandacht kreeg of vaak afgekeurd, gekleineerd of in de steek gelaten werd. Negatieve ervaringen in sociale situaties kunnen er dan toe leiden dat je vooral ingesteld raakt op het vermijden van nieuwe negatieve ervaringen.
Belangrijk is om niet met uw klachten te blijven tobben maar hulp te zoeken. Sociale angststoornis is een in principe goed behandelbare aandoening.

Je mist kansen door sociale fobie

Doordat het onzekere gevoel stel je je vaak terughoudender op dan je eigenlijk zou willen. Hierdoor kun je kansen missen op, bijvoorbeeld, het carrière- of liefdesvlak. Dit zorgt voor een nieuwe deuk in je zelfbeeld. Soms breidt de onzekerheid zich steeds verder uit en ga je steeds minder dingen buiten de deur doen waardoor je zelfs in een sociaal isolement terecht kunt komen.

Zo pak je sociale fobie aan

Het belangrijkste is dat je niet teveel gaat vermijden, dit vergroot het probleem. Je moet leren omgaan met gevoelens van afwijzing. Soms is het nodig om de bron van je onzekerheid aan te pakken. Waar is de onzekerheid en het negatieve zelfbeeld ontstaan? Wanneer je hierbij hulp wilt hebben van een ervaren psycholoog, helpt Lijf & Psyche je hier graag bij. Klik op de button hieronder om te zien welke medewerkers van Lijf & Psyche, op welke locatie, gespecialiseerd zijn in het helpen bij een sociale fobie.