Skip to content

Paniekaanvallen oplossen?

Je wordt overvallen door een grote angst terwijl er geen directe reden voor is. De stress neemt je lijf over. Je ademt erg snel, je gaat zweten, je voelt druk op je borst, krijgt bijna geen adem meer en je hart slaat op hol.

Wat is een paniekaanval?

Een paniekaanval is een angstaanval waarbij je merkt dat je de controle verliest. Door dit controle verlies raak je in paniek. De lichamelijke stressreactie die zorgt ervoor dat de angst nog groter wordt en dus ook de paniek. Dit kan ervoor zorgen dat je gaat hyperventileren, duizelig wordt of zelfs flauwvalt. Paniekaanvallen kunnen spontaan optreden of gekoppeld zijn aan een, voor jou, specifieke situatie.

Oorzaken van een paniekaanval

Onder andere stress en onverwerkte emoties zoals boosheid, frustraties en verdriet kunnen een paniekaanval uitlokken. Als je gevoelig bent voor paniekaanvallen is de kans op herhaling van een paniekaanval groter als je stress langdurig aanhoudt of als je slecht slaapt, slecht eet of veel alcohol drinkt.
Gaat dit wel goed? Draai je door? Trek je dit wel? Is dit herkenbaar voor jou? Dit is het herkenbare gevoel van een paniekaanval

Gevolgen van een paniekaanval

Een paniekaanval kan een trauma veroorzaken. Je bent dan bang om het weer mee te maken. Door deze angst ga je situaties vermijden en kun je last krijgen van spanningsklachten omdat je continu op je tenen loopt om alles onder controle te houden.

Hoe ga je om met een paniekaanval

Goed omgaan met paniekaanvallen, vereist dat je weet wat de oorzaak is van je paniekaanvallen. Op het moment dat je weet wat het onderliggende probleem is, kun je dit probleem aanpakken. Eén van de manieren om het probleem op te lossen, is door de situaties die een paniekaanval veroorzaken, op te zoeken. Vervolgens kun je de angst laten komen en laten gaan. Op stapsgewijze kan de situatie worden geneutraliseerd.

Het is niet altijd eenvoudig om de oorzaak van jouw paniekaanvallen helder te krijgen. Het is goed mogelijk dat er meerdere onderliggende oorzaken zijn die een paniekaanval bij jou uitlokken. Ditzelfde geldt voor het opzoeken en neutraliseren van situaties die tot paniekaanvallen leiden. Wanneer je hierbij hulp wilt hebben van een ervaren psycholoog, helpt Lijf & Psyche je hier graag bij. Klik op de button hieronder om te zien welke medewerkers van Lijf & Psyche, op welke locatie, gespecialiseerd zijn in het helpen bij een paniekaanval.