Skip to content

Angstgevoelens en eten

Angst en eten kunnen op twee manieren aan elkaar gekoppeld zijn: angst die je eetgedrag beïnvloedt of eten dat angst oproept.

Angst beïnvloedt je eetgedrag

Wat is er aan de hand?
In tijden van angst kan het zijn dat je systeem zich als het ware klaarmaakt voor een vluchtreactie. Zolang je die angst voelt lijkt eten ‘niet te passen’. Vanuit de natuur is dit verklaarbaar. Maar vluchten is in onze maatschappij vaak niet mogelijk. Ook kan het zijn dat je helemaal niet in actie wil komen maar dat je de angstgevoelens wil verdoven. Dan kan het zijn dat je naar vet of zoet eten grijpt waardoor je, op korte termijn, even een goed gevoel krijgt.

Wat zijn de gevolgen en hoe voorkom ik dat het erger wordt?
Je verzwakt jezelf en voelt je steeds kwetsbaarder. Misschien is zelfs je gezondheid in gevaar. Tijd dus om in te grijpen. Misschien door je angsten aan te pakken, als dat mogelijk is. Maar als dat niet het geval is, door jezelf uit de angsttoestand te halen en weer over te gaan op een gezond eetpatroon. Misschien lukt het je zelf maar misschien heb je hier ook professionele hulp bij nodig.

Eetproblemen op basis van angst’ aanpakken
We gaan kijken wat er speelt, waar je bang voor bent. Als we dat weten kunnen we helpen met je angst zodat je eetgedrag weer kan herstellen. Sommige angsten zijn goed te ontmaskeren. Cognitieve gedragstherapie helpt hierbij. Kloppen je gedachten wel? Hoe kun je je gedrag aanpassen? Mindfulness helpt je om niet in paniek te raken van de angst. Maar zo zijn er veel meer therapie-mogelijkheden. Als we weten wat jij nodig hebt kunnen wij je goed helpen. Jij hoeft alleen maar contact met ons op te nemen.

Eten zorgt voor angst

Slikangst
Mensen zullen vinden dat ik raar eet of drink. Sociaal gezien is dit niet handig. Veel sociale gebeurtenissen gaan nou eenmaal gepaard met eten en drinken. Je gaat steeds minder genieten van deze gebeurtenissen en vermijding ligt op de loer.

Stikangst
Als ik dit nu op moet eten dan ga ik stikken. Nu heb je eigenlijk net gezelschap nodig als je iets nuttigt. Iemand die je kan redden. Maar ontspannen genieten van eten en drinken zit er niet meer in.

Overgeef-angst
Als ik maar niet ziek word want dan moet ik misschien overgeven. Ik durf dit niet te eten want het is misschien bedorven. Dadelijk ga ik nog overgeven van de spanning. Wat zullen mensen van me denken als ik overgeef? Ik mag de controle over mezelf niet verliezen.

Angst om te eten in het openbaar
Wat zullen mensen van me denken als ze me zien eten? Vinden ze dat ik onsmakelijk eet of teveel? Wat zullen ze denken als ze zien dat mijn kopje trilt?

Hoe voorkom ik dat het erger wordt?
Vermijding maakt angsten steeds groter. Het is juist de bedoeling dat je de angsten aangaat waardoor je jezelf laat zien dat de angst ongegrond is. Stapje voor stapje kun je dan de angst afbouwen. Hopelijk kun je zelf je angsten steeds aangaan maar anders is het goed om hier hulp bij te zoeken.

Eetproblemen en angst aanpakken
Wij helpen je hierbij. We kijken wat je nodig hebt om je angst te ontmantelen. Eerst leren we je omgaan met de angst met behulp van ontspanningstraining en Mindfulness. En dan is de weg vrij om de angst te verminderen met behulp van cognitieve gedragstherapie. As de angst gekoppeld is aan een
traumatische gebeurtenis kunnen we met behulp van EMDR de lading van de angst verminderen. We stemmen onze aanpak af op wat jij nodig hebt. We staan open voor je verhaal.